Daisypath -

Wednesday, May 21, 2014

MENTAL HEALTH POSTING

Assalamualaikum....


 Alhamdulillah, setelah hampir 3 bulan tak jejakkan kaki di bumi Ipoh, akhirnya saya kembali ke sini untuk teruskan pengajian di tahun 4. Haritu,lepas je lulus final year 3, terus cuti sebulan. Then, kitorang kena buat elective posting for 7 weeks which I chose to be in Hospital Duchess of Kent, Sandakan and then balik semula ke tanah tumpah darahku, Hospital Melaka. hheehe.. Sekarang ni bila balik je Ipoh, tgk adela jugak perubahan sikit kat RCMP tu.. haha :p

 Okay, first posting sy sekarag ni adalah mental health atau pun psychiatry, yg mana org selalu sinonimkan dgn org gila. Kitorang kena posting di wad 24 Hospital Permaisuri Bainun Ipoh, Hospital Bahagia Ulu Kinta(HBUK) ataupun org lebih kenal dgn Hospital Tg Rambutan dan Hospital Taiping. Semalam baru first time pergi HBUK. Besar jgk kawasan dia :)

 Nak dapatkan cerita drpd pesakit2 mental ni bukan senang sbb banyak cerita merapu merepek dongeng khayalan mereka n kadang2 diorang hilang fokus,takpun tiba2 mood berubah drpd ceria kpd sedih takpun marah tiba2. Tak ke takut n menguji kesabaran? Sekarang ni houseman pun dh ada kena posting di psychiatry department ni, so kena lah belajar betul2 mcmana nk deal dgn pesakit2 mental ni.

 Sekian.

No comments:

Post a Comment